Konkurentnost Hrvatske: između Armenije i Albanije

Zagreb, 27. rujan 2017. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2017.-2018.“. U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se nalazi na 74. mjestu među 137 gospodarstva svijeta.

slika 1_17.png

 

IMD godišnjak konkurentnosti 2017: Hrvatska prespora u provođenju reformi

tablica 2.png

ZAGREB, 31. svibanj 2017. – Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate «Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2017.» prema kojem je Hrvatska zauzele 59. mjesto od ukupno 63. vodeće svjetske ekonomije.

Hrvatska među turistički najkonkurentnijim zemljama svijeta

ZAGREB, 05. travanj 2017. – Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner institut Svjetskog gospodarskog foruma, objavilo je rezultate Izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma, prema kojem se Hrvatska nalazi na 32. mjestu u konkurenciji  od 136 zemalja svijeta.

T_T2017.png

IMD – Svjetska ljestvica talenata 2016.

Zagreb, 29 studeni 2016. - Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je izvješće IMD – Svjetska ljestvica talenata 2016. Izvješće uključuje 61. zemlju koje su trenutno rangirane u IMD – Svjetskom godišnjaku konkurentnosti, a Hrvatska se nalazi na 53. mjestu te je poboljšala svoju poziciju za 5 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatska: napredujemo, ali ne dovoljno

Zagreb, 28. rujan 2016. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je najnovije rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2016.-2017.“. U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se nalazi na 74. mjestu među 138 gospodarstva svijeta.

 IMG_20160928_124306.jpg

Izvor: HINA

Analiza hrvatskog ICT sektora

ZAGREB, 7. srpnja 2016. – Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavili su rezultate analize hrvatskog ICT sektora te njegove globalne konkurentnosti konstatirajući da je njegov rast i dalje ograničen zbog izostanka sustavnih rješenja na razini države koja bi mu osigurala kvalitetnije okruženje i poticajnije uvjete.

IMG_6922.JPG

Hrvatska ponovno 54. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

ZAGREB, 6. srpnja 2016. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi kao i prošle godine na 54. poziciji.GITR16.png

Iz drugih izvora

Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti
„Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti“, drugo je po redu izvješće koje objavljuje Svjetski gospodarski forum na temu konkurentnosti Europe.

novosti

Održan okrugli stol „Za konkurentniju Zagrebačku županiju”

Zagreb, 1. listopad 2014. - Nacionalno vijeće za konkurentnost u partnerstvu s Zagrebačkom županijom organiziralo je Okrugli stol „Za konkurentniju Zagrebačku županiju“, vezano za rezultate istraživanja Regionalnog indeksa konkurentnosti Hrvatske 2013.Namjera ovog okruglog stola bila je od relevantnih stručnjaka i poduzetnika dobiti sugestije i prijedloge kako zajednički doprinijeti povećanju poduzetničke konkurentnosti, konkurentnosti Zagrebačke županije, a time i ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

„Regionalna konkurentnost je sposobnost ponude atraktivne i održive okoline za poduzetnike te život i rad stanovništva. Ona je procjena, sastavljena od statističkih i perceptivnih podataka, a ne zbroj konkurentnosti poduzeća“, uvodno je pojasnila Slavica Singer, članica Nacionalnog vijeća za konkurentnost. IMG_0021 (2).JPG

„Minus vaše županije je učešće visokoobrazovanih ljudi u ukupnoj populaciji stanovništva, kao i razvoj temeljen na inovacijama. Međutim, to što ste s petoga 'pali' na sedmo mjesto konkurentnosti ne znači da nije bilo pomaka, nego su neke županije bile 'brže' od vas. Razvojna snaga vaše županije jača je nego što pokazuju ostvareni ekonomski rezultati, kao što je BDP po stanovniku“, rekla je Singer.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasio je da Županija sustavnim djelovanjem već desetak godina stvara povoljno i poticajno okruženje za razvoj poduzetništva kao pokretačke snage razvoja gospodarstva te da smatra da bi trebalo razmotriti eventualnu potrebu prilagođavanja metodike prikupljanja i obrade podataka hrvatskim specifičnostima i razmotriti potrebu unapređenja sustava državne statistike. „Investicije u Zagrebačkoj županiji su realnost (Pliva, IKEA, Kaufland, König-metall grupa, Lagermax...) pa na predstojeće razdoblje možemo, s punim pravom, gledati s optimizmom. Stoga me, pored ovakvog interesa ulagača, ukupne vrijednosti investicija, kao i ostvarenih gospodarskih rezultata, iznenađuje podatak da je Zagrebačka županija na listi konkurentnosti hrvatskih županija s petog 'pala' na sedmo mjesto.

Naravno, razloge tomu treba stručno i objektivno razmotriti s više različitih aspekata kako bismo mogli poduzeti konkretne aktivnosti, mjere i programe s ciljem poboljšanja stanja“, rekao je Kožić.

Uvodna izlaganja, koja su prethodila panel održali su, uz Slavicu Singer, Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti na zagrebačkom Pravnom fakultetu (Konkurentnost - zajednička odgovornost nacionalne i lokalne razine vlasti), Željko Potočnjak, predstojnik Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta i član Nacionalnog vijeća za konkurentnost (Zakonsko uređenje radnih odnosa kao čimbenik (ne)konkurentnosti) i Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (Što nam statistika govori o razvijenosti hrvatskih županija).

IMG_0052 (2).JPGTijekom panel rasprave svoja su iskustva iznijeli poduzetnici Zdravko Runtas, direktor samoborskog IGO-MAT-a, Danijel Martinko u ime König-metall grupe, Robert Franković, viši direktor proizvodnih operacija TAPI Hrvatske iz Plive, Ankica Mužinić, članica OPG-a Mužinić, najvećeg proizvođača mlijeka u županiji, Tomo Kovačić, načelnik Pisarovine, Ivan Remenar, načelnik Rugvice i Vladimir Žanić, viši predavač na Veleučilištu „Baltazar” u Zaprešiću.

Galerija