Konkurentnost Hrvatske: između Armenije i Albanije

Zagreb, 27. rujan 2017. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2017.-2018.“. U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se nalazi na 74. mjestu među 137 gospodarstva svijeta.

slika 1_17.png

 

IMD godišnjak konkurentnosti 2017: Hrvatska prespora u provođenju reformi

tablica 2.png

ZAGREB, 31. svibanj 2017. – Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate «Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2017.» prema kojem je Hrvatska zauzele 59. mjesto od ukupno 63. vodeće svjetske ekonomije.

Hrvatska među turistički najkonkurentnijim zemljama svijeta

ZAGREB, 05. travanj 2017. – Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner institut Svjetskog gospodarskog foruma, objavilo je rezultate Izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma, prema kojem se Hrvatska nalazi na 32. mjestu u konkurenciji  od 136 zemalja svijeta.

T_T2017.png

IMD – Svjetska ljestvica talenata 2016.

Zagreb, 29 studeni 2016. - Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je izvješće IMD – Svjetska ljestvica talenata 2016. Izvješće uključuje 61. zemlju koje su trenutno rangirane u IMD – Svjetskom godišnjaku konkurentnosti, a Hrvatska se nalazi na 53. mjestu te je poboljšala svoju poziciju za 5 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatska: napredujemo, ali ne dovoljno

Zagreb, 28. rujan 2016. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je najnovije rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2016.-2017.“. U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se nalazi na 74. mjestu među 138 gospodarstva svijeta.

 IMG_20160928_124306.jpg

Izvor: HINA

Analiza hrvatskog ICT sektora

ZAGREB, 7. srpnja 2016. – Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavili su rezultate analize hrvatskog ICT sektora te njegove globalne konkurentnosti konstatirajući da je njegov rast i dalje ograničen zbog izostanka sustavnih rješenja na razini države koja bi mu osigurala kvalitetnije okruženje i poticajnije uvjete.

IMG_6922.JPG

Hrvatska ponovno 54. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

ZAGREB, 6. srpnja 2016. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi kao i prošle godine na 54. poziciji.GITR16.png

Iz drugih izvora

Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti
„Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti“, drugo je po redu izvješće koje objavljuje Svjetski gospodarski forum na temu konkurentnosti Europe.

novosti

Hrvatska na 59. mjestu prema „Izvješću o ravnopravnosti spolova“, Svjetskog gospodarskog foruma

Zagreb, 19. studeni 2015., - Svjetski gospodarski forum čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je „Izvješće o ravnopravnosti spolova“ za 2015. godinu. Izvješće uključuje 145 zemalja i cilj je određivanje standarda i praćenja ravnopravnosti spolova prema četiri ključna područja: ekonomskom, političkom, obrazovnom i zdravstvenom. Hrvatska se nalazi na 59. mjestu (score 0,708) od 145 zemalja.

Island je najnaprednija zemlja na svijetu u pogledu ravnopravnosti spolova, a slijede je Norveška, Finska Švedska i Irska.

Hrvatska je bila najbolje rangirana 2007. godine kada je zauzimala 16. mjesto (score 0,721) od 128 zemalja, a 2014. godine nalazila se na 55. mjestu (score 0,707) od 142 zemlje.

Jedna od važnijih odrednica konkurentnosti zemlje su talent/vještine i produktivnost radne snage. Razvoj organizacije određuje ljudski kapital i njena sposobnost da koristi ovaj resurs učinkovito. Budući da žene čine polovicu svjetskog stanovništva one zaslužuju jednaki pristup zdravstvu, obrazovanju, političkom djelovanju i gospodarskom sudjelovanju kao i muškarci.

Izvješće mjeri veličinu jaza  među spolovima u četiri područja:
o Ekonomsko sudjelovanje i prilike - plaće, sudjelovanje i vodstvo
o Obrazovanje - pristup osnovnim i višim razinama obrazovanja
o Političko osnaživanje - zastupljenost u strukturama odlučivanja
o Zdravlje i opstanak - očekivano trajanje života i odnos spolova.

Rezultati se tumače kao postotak jaza koji je smanjen/zatvoren između žena i muškaraca, i omogućuje zemljama usporedbu njihovih trenutnih performansa u odnosu na njihov minuli rad. Indeks je koncipiran tako da se fokusira na mjerenje jaza/razlike među spolovima u ova četiri područja, a ne na stupanj razvoja zemlje u pojedinom području.

U izvješću od 2015. godine uključeno je 145 zemalja od kojih je 109 uključeno od 2006. godine. Izvješće pokazuje da nijedna zemlja nije postigla potpunu ravnopravnost između spolova. Nažalost, Izvješće pokazuje da je Hrvatska jedna od zemalja iz regije (Europa i centralna Azija) s najvećim padom u ukupnom indeksu u odnosu na 2006. godinu. Hrvatska je uz Šri Lanku, Jordan, Mali i Slovačku Republiku u zadnjih 10 godina povećala jaz među spolovima.

Cjelokupno Izvješće o ravnopravnosti spolova 2015., Svjetskog gospodarskog foruma

Galerija