Hrvatska među turistički najkonkurentnijim zemljama svijeta

ZAGREB, 05. travanj 2017. – Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner institut Svjetskog gospodarskog foruma, objavilo je rezultate Izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma, prema kojem se Hrvatska nalazi na 32. mjestu u konkurenciji  od 136 zemalja svijeta.

T_T2017.png

Izvješće o lakoći trgovanja: Hrvatska na 44. mjestu od 136. zemalja

ZAGREB, 6. prosinac 2016. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate „Globalnog izvješća o lakoći trgovanja 2016.“ (Global Enabling Trade Report 2016), Svjetskog gospodarskog foruma, prema kojem je Hrvatska rangirana na 44. mjesto od ukupno 136 država obuhvaćene istraživanjem.

IMD – Svjetska ljestvica talenata 2016.

Zagreb, 29 studeni 2016. - Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je izvješće IMD – Svjetska ljestvica talenata 2016. Izvješće uključuje 61. zemlju koje su trenutno rangirane u IMD – Svjetskom godišnjaku konkurentnosti, a Hrvatska se nalazi na 53. mjestu te je poboljšala svoju poziciju za 5 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Hrvatska: napredujemo, ali ne dovoljno

Zagreb, 28. rujan 2016. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je najnovije rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2016.-2017.“. U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se nalazi na 74. mjestu među 138 gospodarstva svijeta.

 IMG_20160928_124306.jpg

Izvor: HINA

Analiza hrvatskog ICT sektora

ZAGREB, 7. srpnja 2016. – Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavili su rezultate analize hrvatskog ICT sektora te njegove globalne konkurentnosti konstatirajući da je njegov rast i dalje ograničen zbog izostanka sustavnih rješenja na razini države koja bi mu osigurala kvalitetnije okruženje i poticajnije uvjete.

IMG_6922.JPG

Hrvatska ponovno 54. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

ZAGREB, 6. srpnja 2016. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi kao i prošle godine na 54. poziciji.GITR16.png

IMD godišnjak konkurentnosti 2016: Hrvatska – bolje ali ne i dovoljno

ZAGREB, 30. svibanj 2016. – Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate «Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2016.» prema kojem je Hrvatska, kao i prošle godine, zauzela 58. mjesto od ukupno 61. vodeće svjetske ekonomije.

 

slika 1.png

Iz drugih izvora

Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti
„Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti“, drugo je po redu izvješće koje objavljuje Svjetski gospodarski forum na temu konkurentnosti Europe.

novosti

GEM Hrvatska Rezultati 2012. – 2015.

Zagreb, 18. travanj 2016. – Na Okruglom stolu Što Hrvatsku čini (ne)poduzetničkom zemljom? GEM Hrvatska 2012. – 2015., u organizaciji Nacionalnog vijeća za konkurentnost predstavljeni su rezultati međunarodnog istraživanja GLOBAL ENTREPRENEURSHIP MONITOR (GEM). Nositelji GEM istraživanja u Hrvatskoj su CEPOR Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva i Ekonomski fakultet u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.  

Prof.dr.sc. Slavica Singer, članica Nacionalnog vijeća za konkurentnost i predsjednica Upravnog odbora CEPOR-a te voditeljica GEM nacionalnog tima za Hrvatsku predstavila je rezultate istraživanja i  preporuke za povećanje poduzetničke aktivnosti malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. U raspravi na Okruglom stolu „Što Hrvatsku čini (ne)poduzetničkom zemljom? GEM Hrvatska 2012. – 2015.“ sudjelovali su Darko Horvat, ministar, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Božo Prka, predsjednik Uprave, PBZ, Petar Lovrić, predsjednik, HUP – Udruga malih i srednjih poduzetnika, Sanja Madžarević Šujster, glavna ekonomistica, Svjetska banka i Saša Cvetojević, direktor, Insako.


GEM istraživanje prati poduzetničku aktivnost kao interakciju pojedinca i poduzetničkog eko-sistema. Poduzetnička aktivnost na individualnoj razini prati se kroz faze poduzetničkog ponašanja (od prepoznavanja poslovnih prilika, preko namjera, do pokretanja i rasta poslovnog pothvata, te izlaska iz poduzetničke aktivnosti) i kroz obilježja poduzetničkog ponašanja (kompetencije, strah od promašaja, društveni status). Od 2011. godine prati se i poduzetnička aktivnost zaposlenika. Poduzetnički eko-sistem promatra se kroz dimenzije pristupa financijskim sredstvima, vladine politike i programe, obrazovanje, transfer istraživanja i razvoja, profesionalnu i stručnu podršku poduzetništvu, fizičku infrastrukturu, te društvene i kulturološke norme. Zbog takvih informacija koje se prikupljaju godišnje, GEM istraživanje je postalo nezaobilazni izvor informacija nositeljima politika na nacionalnoj razini i brojnim međunarodnim institucijama u oblikovanju politika, programa i instrumenata kojima interveniraju u stvaranju stimulirajuće poduzetničke okoline.NVK GEM_publika.JPG

Hrvatska po brojnim pokazateljima poduzetničke aktivnosti zaostaje za EU zemljama, ali i zemljama čijoj razvojnoj skupini pripada (gospodarstva čiji rast se temelji na efikasnosti): manji broj ljudi uočava poslovnu priliku, a motivacija za ulazak u poduzetnički pothvat u većoj je mjeri obilježena pothvatima iz nužde, što sve dovodi do niskog doprinosa stvaranju nove vrijednosti i novog zapošljavanja. Najveća ograničenja u stvaranju stimulirajuće poduzetničke okoline je dugogodišnje nepostojanje djelotvorne vladine politike prema pojednostavljenju regulatorne okoline, obrazovanje koje ne doprinosi stvaranju poduzetničkih kompetencija, neodgovarajući transfer istraživačkih rezultata u poslovnu praksu i kulturne i društvene norme koje ne podržavaju poduzetničko djelovanje. Po tim komponentama poduzetničkog eko-sistema Hrvatska je na zadnjem mjestu od 23 zemlje EU uključene u GEM istraživanje u 2015. godini. Samo dinamičnost domaćeg tržišta i kvaliteta fizičke infrastrukture (prometne i telekomunikacijske) djeluje stimulirajuće, ali se ne može u punom mjeri realizirati zbog ograničavajućeg djelovanja ostalih komponenti poduzetničke okoline. Posebno je zabrinjavajuće što je Hrvatska u sve četiri godine bila na posljednjem mjestu u EU po percepciji društvenog statusa uspješnih poduzetnika.

Global Entrepreneurship Monitor (GEM) je najveće međunarodno istraživanje, kojeg od 1999. godine provode London Business School, UK i Babson College, SAD. U 1999. godini istraživanjem su bile obuhvaćene samo najrazvijenije zemlje svijeta (G-7 zemlje te Danska, Finska i Izrael), sada je u istraživanje uključeno preko 60 zemalja, a Hrvatska sudjeluje od 2002. godine, čime je omogućeno uočavanje promjena u Hrvatskoj i međunarodna usporedba. 

Galerija