Hrvatska na 59. mjestu prema „Izvješću o ravnopravnosti spolova“, Svjetskog gospodarskog foruma

GEM Hrvatska

Hrvatska na 59. mjestu prema „Izvješću o ravnopravnosti spolova“, Svjetskog gospodarskog foruma

Zagreb, 19. studeni 2015., – Svjetski gospodarski forum čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je „Izvješće o ravnopravnosti spolova“ za 2015. godinu. Izvješće uključuje 145 zemalja i cilj je određivanje standarda i praćenja ravnopravnosti spolova prema četiri ključna područja: ekonomskom, političkom, obrazovnom i zdravstvenom. Hrvatska se nalazi na 59. mjestu (score 0,708) od 145 zemalja.

Island je najnaprednija zemlja na svijetu u pogledu ravnopravnosti spolova, a slijede je Norveška, Finska Švedska i Irska.

Hrvatska je bila najbolje rangirana 2007. godine kada je zauzimala 16. mjesto (score 0,721) od 128 zemalja, a 2014. godine nalazila se na 55. mjestu (score 0,707) od 142 zemlje.

Jedna od važnijih odrednica konkurentnosti zemlje su talent/vještine i produktivnost radne snage. Razvoj organizacije određuje ljudski kapital i njena sposobnost da koristi ovaj resurs učinkovito. Budući da žene čine polovicu svjetskog stanovništva one zaslužuju jednaki pristup zdravstvu, obrazovanju, političkom djelovanju i gospodarskom sudjelovanju kao i muškarci.

Izvješće mjeri veličinu jaza  među spolovima u četiri područja:
o Ekonomsko sudjelovanje i prilike – plaće, sudjelovanje i vodstvo
o Obrazovanje – pristup osnovnim i višim razinama obrazovanja
o Političko osnaživanje – zastupljenost u strukturama odlučivanja
o Zdravlje i opstanak – očekivano trajanje života i odnos spolova.

Rezultati se tumače kao postotak jaza koji je smanjen/zatvoren između žena i muškaraca, i omogućuje zemljama usporedbu njihovih trenutnih performansa u odnosu na njihov minuli rad. Indeks je koncipiran tako da se fokusira na mjerenje jaza/razlike među spolovima u ova četiri područja, a ne na stupanj razvoja zemlje u pojedinom području.

U izvješću od 2015. godine uključeno je 145 zemalja od kojih je 109 uključeno od 2006. godine. Izvješće pokazuje da nijedna zemlja nije postigla potpunu ravnopravnost između spolova. Nažalost, Izvješće pokazuje da je Hrvatska jedna od zemalja iz regije (Europa i centralna Azija) s najvećim padom u ukupnom indeksu u odnosu na 2006. godinu. Hrvatska je uz Šri Lanku, Jordan, Mali i Slovačku Republiku u zadnjih 10 godina povećala jaz među spolovima.

Cjelokupno Izvješće o ravnopravnosti spolova 2015., Svjetskog gospodarskog foruma